Mortuarium

Alle overleden patiënten van het ziekenhuis worden naar het mortuarium gebracht. Jaarlijks betreft dat ongeveer 600 overledenen.

Op verzoek van de arts (soms op verzoek van de familie via de behandelaar) kan er een obductie worden uitgevoerd op de overleden persoon (lijkopening of autopsie). Ondersteund door een obductieassistent verricht de patholoog het onderzoek in de obductiekamer van het mortuarium. Een obductie behelst een omvangrijk, inwendig onderzoek, waarbij vrijwel alle organen van de overledenen op voorkomende afwijkingen worden beoordeeld. Na de beoordeling met het blote oog (macroscopisch) worden kleine stukjes weefsel van het gezonde en afwijkende gedeelte van de verschillende organen genomen. Na verwerking tot preparaten vindt lichtmicroscopisch onderzoek plaats, zodat de doodsoorzaak vastgesteld kan worden.

In 2012 is het mortuarium verbouwd en heeft het een aanzienlijke modernisering ondergaan. Het mortuariumgebouw bevindt zich aan de achterkant van het laboratorium, dit is aan de “Leijweg zijde” van het ziekenhuis (voor het Leije-gebouw linksaf het parkeerterrein oprijden).