Nierbiopt

Intern:
De afdeling Radiologie geeft aan de speciale histologie (toestel 12613) door dat er een nierbiopt gaat worden afgenomen. Hierbij worden de geplande datum, het tijdstip en kamernummer doorgeven. Als de afnametijd verandert, wordt dit ook aan de speciale histologie gemeld.
Direct na afname controleert een analist van de speciale histologie op de afdeling Radiologie de kwaliteit van het nierbiopt. er moeten minimaal twee verse nierbiopten worden aangeleverd.

Bij een klinische vraagstelling “maligniteit ?” kan de procedure van histo-cytologische orgaanpunctie onder echogeleide te worden opgevolgd. Klik hier voor meer informatie.

Extern:
Minimaal twee biopten insturen, waarvan er één is bestemd voor standaard histologisch onderzoek en één voor immunofluorescentie- onderzoek.
De nierbiopten insturen in fysiologisch zout.
De nierbiopten naar het Laboratorium Klinische Pathologie brengen, dit kan normaliter met het gewone transport. In verband met de verwerkingstijd moeten de biopten voor 16.00 uur op het laboratorium zijn. Indien dit niet haalbaar is dan met een taxi laten bezorgen.