Het laboratorium

Het Laboratorium Klinische Pathologie ETZ is opgericht in 1935 en is gevestigd in het ETZ te Tilburg, locatie Elisabeth.

Aanvankelijk werd een honderdtal onderzoeken per jaar ontvangen maar inmiddels worden er jaarlijks ruim 65.000 onderzoeken door het laboratorium verwerkt. Hiervoor is het laboratorium zó georganiseerd, dat de pathologie in zijn volle breedte als klinisch specialisme kan worden uitgeoefend. Onder andere door gebruik te maken van de nieuwste onderzoekstechnieken en – apparatuur.

Het laboratorium verricht vnl. histologisch, cytologisch en moleculair pathologisch onderzoek voor het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (ETZ), PoliDirect, Diagnostiek Brabant en voor overige specialisten en huisartsen uit de regio Midden-Brabant.
Alle onderzoeken vinden plaats onder verantwoording van de vakgroep Pathologie.

Organisatorisch bestaat het laboratorium uit de afdelingen: Algemene histologie, Speciale histologie, Cytologie, Moleculaire pathologie en Algemene ondersteuning (secretariaat).

Naast 6 pathologen zijn er ruim 70 medewerkers werkzaam op het laboratorium Klinische Pathologie Midden-Brabant.

Opleiding

In samenwerking met het Erasmus MC voorziet het laboratorium in de opleiding van arts-assistenten waarbij capaciteit is voor twee opleidingsplaatsen. Daarnaast fungeert het laboratorium als stageplaats voor zowel MLO- als HLO-studenten.

ISO accreditatie

Sinds 20 december 2018 is het laboratorium Klinische Pathologie ETZ  NEN-EN-ISO 15189:2012 geaccrediteerd. Deze accreditatie staat bij ISO geregistreerd onder M228.